Wat zijn de typische bruiloftsliedjes?

Veel bruidsparen zoeken in de aanloop naar de bruiloft wel eens naar geschikte liedjes voor de bruiloft, bijvoorbeeld om de dj zo een goed beeld te geven wat men graag horen wil.
Zelf vraag ik altijd aan het toekomstige bruidspaar om een top 10/top 15 te maken met de meest favoriete artiesten en nummers. Maar wat zijn nou heuse bruiloftsliedjes? Volgens ons zijn bruiloftsliedjes heel divers. Alles kan en mag, van disco tot de nieuwe top 40 hits. Natuurlijk houden wij wel altijd rekening met de specifieke wensen van het bruidspaar! Ieder bruidspaar heeft samen met de familie en de vrienden andere voorkeuren en daarom is geen bruiloft hetzelfde. Maar goed ook, want dat houdt ons werk natuurlijk leuk. Het is daarom ook érg lastig om een lijst van dé beste liedjes te maken.

Muzieksuggesties

Om jullie toch even wat liedjes voor te schotelen pakken we een muzieksmaak die vrij allround is. Bijvoorbeeld: Uptown Funk van Bruno Mars is een lekker swingend disconummer van nu en als je terug wilt in de tijd dan doet Tavares met Heaven must be missing an angel het ook altijd goed. Wanneer er lekker gedanst word kan een blokje Rock’n Roll ook prima, dit slaat aan bij jong en oud. Een klassieker als Let’s twist again van Chubby Checker is bijvoorbeeld een gezellig nummer. Wanneer er behoefte is aan Nederlandstalige muziek zal Guus Meeuwis bij velen in de goede smaak vallen, of een meer recente hit van bijvoorbeeld Nielson met Sexy als ik dans doet het ook nog steeds prima. Om de switch te maken naar wat modernere muziek is Justin Bieber momenteel helemaal hot en bijvoorbeeld Sorry is erg geschikt. In deze categorie kunnen we ook Enrique Iglesias met Bailando plaatsen.

Later op de avond hardere muziek

Des te later het wordt, des te groter vaak de behoefte aan wat ‘hardere’ muziek. Zo zal dj Paul Elstak bij velen geliefd wanneer men happy hardcore leuk vindt. En Meatloaf is nog steeds geliefd met Paradise by the dashboard light (al hangt het er wel vanaf in welk deel van Nederland ik als dj sta). Nogmaals, dit is voor iedereen verschillend want een muzieksmaak is persoonlijk.

Kennismakingsgesprek van te voren

Om deze reden is een kennismakingsgesprek erg belangrijk, zodat ik een goed beeld krijg van een aanstaand bruidspaar.

Aanvraagkaartjes op tafel

Om helemaal aan de wens te voldoen van het bruidspaar zelf, de vrienden en familie die aanwezig zijn, moet een dj in kunnen spelen op verzoeknummers. Hiervoor gebruik ik verzoekkaartjes waarop men een verzoeknummer in kan dienen. Zo kan ik een goede inschatting maken qua wat er een beetje leeft in de zaal en heb ik bovendien een leuke en gezellige interactie met de gasten. Uiteraard houd ik rekening met de eerder gemaakte muziekafspraken met het bruidspaar tijdens het kennismakingsgesprek, en buiten deze afspraken zal ik het nummer ook niet draaien. Tenslotte is het de dag van het bruidspaar en hun wens is leidend. Het bruidspaar krijgt aan het einde van het feest de verzoekkaartjes ook altijd mee, als leuke herinnering van hun dag.

Openingsdans

En dan het spannendste voor de meeste bruidsparen: De Openingsdans. In het kennismakingsgesprek moet ik soms bruidsparen overhalen om toch vooral wel een openingsdans te doen. Het is heel belangrijk om de dansvloer te openen, zodat de gasten weten dat er Nu gedanst mag worden! Natuurlijk kan de dj dit omroepen, maar je kent het gezegde: Als er een schaap over de dam is…

Top Tien

Ik heb om het voor de bruidsparen wat makkelijker te maken een top 10 gemaakt van openingsdansen die succesvol zijn uitgevoerd in 2015. En ook hier zie je weer oud en nieuw door elkaar.
Openingsdans top 10 van het afgelopen jaar:

1. Coldplay – Sky full of stars
2. Bruno Mars – Marry Me
3. Jamie Cullum – Everlasting Love
4. Michael Bublé – Everything
5. De Sheeran – Thinking Out Loud
6. John Legend – All Of Me
7. Cascada – Everytime We Touch (slow version)
8. Do – Heaven (ballad version)
9. Re-play – Niemand
10. Charles Aznavour – She

Tot zover wat swingende inspiratie en wie weet, zien we elkaar binnenkort wel op de dansvloer!

Dj Johan

Waarom is een dj zo prijzig?

Een geslaagd feest hangt af van de dj, die een grote verantwoordelijkheid heeft.
De kosten voor een bruiloft of een feest kunnen hoog oplopen. En er is veel keuze uit dj’s, die verschillende prijzen hanteren.

Waarom is een dj zo duur?

Dat is een vraag die soms op me af komt, terwijl ik vind dat de prijzen zeer redelijk zijn. De prijs valt een beetje tegen, een vriend van mijn neef kan dat voor minder, zeggen ze dan. Dan is mijn antwoord: Als je een geslaagd feest wilt, dan kun je beter een professionele dj nemen en als je hoopt dat het goed komt dan neem je de vriend van je neef. (Die wij in dj-kringen De hobbybob noemen)

Hobbybob’s zijn er in overvloed

Dit zijn meestal de jongens die dj-en als hobby hebben. Ze kunnen leuk draaien en hebben leuke skills, maar missen wel de ervaring van een professional. Van hun zuurverdiende centen kopen ze lampjes om extra uit te bouwen. Niets mis mee, maar ze staan vaak niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, betalen geen BTW en hebben meestal geen eigen vervoer of administratiekosten. Een back-up dj ontbreekt ook vaak. Dit lijkt een beetje op hoe het er in Spanje aan toegaat. Als men daar kan kiezen uit een dj met een gammele installatie of een dj van 250 euro met de nieuwste apparatuur, dan kiest de Spanjaard vaak de goedkoopste optie. Als de boel uitvalt dan lachen ze en zingen ze zelf wel verder. Er wordt makkelijk overheen gestapt, onder het mom van We toch wel muziek en plezier hebben gehad. Wil jij dit ook op jouw feest?

Zekerheid inbouwen

Op de grote dag zelf zijn zenuwen niet uitgesloten en extra stress kan dan beter worden vermeden als je een leuke dag wenst. Je moet er toch niet aan denken dat je de dag voor de bruiloft nog op zoek moet naar een andere dj omdat hij plotseling niet kan, zonder vervoer zit of omdat er iets aan de hand is met de apparatuur? Hier wil je niet echt aan denken en dit kan natuurlijk ook gebeuren bij een professional, maar die heeft meestal wel genoeg kanalen om het zelf op te lossen, zoals apparatuur in huren of een back-up regelen, als dit nodig blijkt te zijn.

Gemiddelde prijs

Laten we hier even uitgaan van het gemiddelde. Het gemiddelde ligt vaak tussen de 600 en 750 euro (de prijs voor een bruiloft dj show). Soms zegt men dat dit een boel geld is voor maar 4 uurtjes draaien en dat een dokter dit nog niet eens verdiend. In werkelijkheid gaat het niet alleen maar om 4 uurtjes draaien.

Kijkje achter de schermen

Er komen meer dingen bij kijken zoals adverteren (b.v. folders ontwerpen en laten maken) secretarieel werk zoals telefoons en mails beantwoorden en offertes sturen. Daarna het intake- kennismakingsgesprek met het bruidspaar thuis (wat reiskosten en tijd kost), waarin ik om een verzoekmail van de Top 15 met lievelingsnummers vraag. Deze nummers opzoeken neemt ook tijd in beslag. Een week van te voren is er weer telefonisch contact met het bruidspaar.

Op de grote dag

Op de feestdag zelf is het apparatuur controleren en bus inpakken geblazen. Reizen en op locatie de bus uitpakken en alles naar het gebouw brengen (die soms een eind vandaan staat). Spullen opbouwen, aansluiten en testen. Dan omkleden en eten. Een half uur voordat de gasten komen stand-by staan (alvast klaar staan) en vast wat muziek uit zoeken. Dan pas begint de draaitijd (4 uur of langer), de draaitijd waaraan iemand meestal alleen denkt. Na de draaitijd moet alles worden afgebouwd en ingeladen, terugrijden en de bus uitgepakt. En na een geslaagd feest waarvan iedereen heeft genoten, komt er dan meestal een glimlach tevoorschijn.

Hoe duur is het nu echt?

Als je van het bedrag alle gemaakte kosten aftrekt, ook het gemiddelde aantal uren wat de dj investeert dan zal je tot de conclusie komen dat het ‘uurloon’ van een dj eigenlijk helemaal niet zo torenhoog is (tenzij je Afrojack, Hardwell of een andere wereldberoemde ster bent). Maar we hebben als dj wel het mooiste beroep ter wereld!

Dj Johan

Vrolijk handjes schudden, daar ontkom je nu eenmaal niet aan.

Het hoort erbij op een bruiloftsfeest. Maar wat doe je als je liever zoveel mogelijk zelf van het feest wil genieten of heel veel gasten hebt?

Tips voor de ceremoniemeester die aan de slag wil

Behalve aanvraagkaartjes op tafel, kun je later op de avond (of eerder) ook kaartjes laten neerleggen in de vorm van een papieren handje.
Of voor elke gast een felgekleurde bloem met een klein kartonnen of een metalen sierhandje, dat bevestigd aan de bloem zit met een kleine ketting (of een satijnen sierlint), met een tekst als bijvoorbeeld Hallo of Bye erop, bijvoorbeeld bij de ingang of uitgang in een grote vaas, met daarop de boodschap:
Leuk dat je er bent of We vonden het erg gezellig dat je er was. Daarom geef ik jou op deze manier mijn hand. Geniet van het feest of Bedankt en tot gauw ziens!

Gastenboek?

Bij de grote vaas met bloemen voor de gasten kun je ook aparte losse kaartjes laten neerleggen voor de gasten die nog iets tegen het bruidspaar willen zeggen – met eventueel leuke pennen waarop staat Bedankt. Of neem het elektronische gastenboek (te bestellen bij de dj) waarop al jouw gasten een persoonlijke boodschap kunnen inspreken!

Eigen stijl

De boodschap op het kaartje kun je natuurlijk zelf ook aanpassen of veranderen in je eigen persoonlijke stijl, passend bij de situatie. Of verzin zelf een origineel DIY handengeefkaartje!

Eerder weggaan

Of ga zelf eerder weg en laat je vrolijk uitzwaaien.
Gasten die zelf eerder vertrekken zullen vaak uit zichzelf naar je toekomen om gedag te zeggen. Zorg dat ook deze gasten de bloem bij de uitgang niet missen!

Tips op een rij

• Kartonnen handjes op tafel met persoonlijke boodschap
• Bloem bij de uitgang met boodschap
• Zelfgemaakte kaartjes
• Metalen kaartjes in de vorm van handje (laten maken of o.a te bestellen bij onlineshop sieradenbenodigdheden; bedels)
• Zelf eerder weggaan
• Kaartjes met leuke pennen waarop een boodschap voor de gasten staat
• Elektronisch gastenboek

Veel succes!

Wat voor soort gastenboek gaat het worden?

Er zijn veel mogelijkheden wat het gastenboek op bijvoorbeeld een bruiloft betreft. Vraag jezelf eerst af wat je ermee wilt doen na afloop. Wil je een gastenboek in boekvorm of wil je een origineel gastenboek dat niet in de kast verdwijnt?
Een ouderwets papieren gastenboek verdwijnt vaak in de kast om daarna vergeten te worden. Maar dit hoeft niet zo te zijn want op een leuke manier in een mooie vitrine- of buffetkast met een glazen deur tussen een aardewerken boekensteun bijvoorbeeld, zie je hem elke dag. En als je zin hebt kijk je er even in.

Canvasdoek?

Een groot doek voor veel gasten, een klein doek voor bij een intiem feestje. Een canvasdoek is er in verschillende diktes. Neem 3d bij modern of stoer en ong. 1,5 cm voor chique of verfijnd. Bedenk van te voren waar het mag hangen in huis, zodat je altijd een leuk aandenken hebt, en meet de maten op.

Wat komt er bij de uitgang?

• Wens- of videozuil (o.a. te bestellen bij de dj)
• Papieren boek met pen
• Leeg canvasdoek waarop men met een dikke viltstift schrijft
• Grote foto van bruidspaar in zwart-wit waarop gasten tekenen (bv. van papier dat daarna in een mooie lijst komt of canvasdoek met gesso insmeren, 24 u lang uitgeprinte foto laten intrekken, nat sponsje)

Veel succes!

 

WhatsApp chat