Tips

Waarom is een DJ zo prijzig?

12 maart 2016

Een geslaagd feest hangt af van de DJ, die een grote verantwoordelijkheid heeft.
De kosten voor een bruiloft of een feest kunnen hoog oplopen. En er is veel keuze uit DJ’s, die verschillende prijzen hanteren.

Waarom is een DJ zo duur?
Dat is een vraag die soms op me af komt, terwijl ik vind dat de prijzen zeer redelijk zijn. De prijs valt een beetje tegen, een vriend van mijn neef kan dat voor minder, zeggen ze dan. Dan is mijn antwoord:  Als je een geslaagd feest wilt, dan kun je beter een professionele DJ nemen en als je hoopt dat het goed komt dan neem je de vriend van je neef. (Die wij in DJ-kringen De hobbybob noemen)

Hobbybob
Dit zijn meestal de jongens die DJ-en als hobby hebben. Ze kunnen leuk draaien en hebben leuke skills, maar missen wel de ervaring van een professional. Van hun zuurverdiende centen kopen ze lampjes om extra uit te bouwen. Niets mis mee, maar ze staan vaak niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, betalen geen BTW en hebben meestal geen eigen vervoer of administratiekosten. Een back-up DJ ontbreekt ook vaak. Dit lijkt een beetje op hoe het er in Spanje aan toegaat. Als men daar kan kiezen uit een DJ met een gammele installatie of een DJ van 250 euro met de nieuwste apparatuur, dan kiest de Spanjaard vaak de goedkoopste optie. Als de boel uitvalt dan lachen ze en zingen ze zelf wel verder. Er wordt makkelijk overheen gestapt, onder het mom van We toch wel muziek en plezier hebben gehad. Wil jij dit ook op jouw feest?

Zekerheid
Op de grote dag zelf zijn zenuwen niet uitgesloten en extra stress kan dan beter worden vermeden als je een leuke dag wenst. Je moet er toch niet aan denken dat je de dag voor de bruiloft nog op zoek moet naar een andere DJ omdat hij plotseling niet kan, zonder vervoer zit of omdat er iets aan de hand is met de apparatuur? Hier wil je niet echt aan denken en dit kan natuurlijk ook gebeuren bij een professional, maar die heeft meestal wel genoeg kanalen om het zelf op te lossen, zoals apparatuur in huren of een back-up regelen, als dit nodig blijkt te zijn.

Gemiddelde prijs
Laten we hier even uitgaan van het gemiddelde. Het gemiddelde ligt vaak tussen de 600 en 750 euro (de prijs voor een bruiloft DJ show). Soms zegt men dat dit een boel geld is voor maar 4 uurtjes draaien en dat een dokter dit nog niet eens verdiend. In werkelijkheid gaat het niet alleen maar om 4 uurtjes draaien.

Kijkje achter de schermen
Er komen meer dingen bij kijken zoals adverteren (b.v. folders ontwerpen en laten maken) secretarieel werk zoals telefoons en mails beantwoorden en offertes sturen. Daarna het intake- kennismakingsgesprek met het bruidspaar thuis (wat reiskosten en tijd kost), waarin ik om een verzoekmail van de Top 15 met lievelingsnummers vraag. Deze nummers opzoeken neemt ook tijd in beslag. Een week van te voren is er weer telefonisch contact met het bruidspaar.

Op de grote dag
Op de feestdag zelf is het apparatuur controleren en bus inpakken geblazen. Reizen en op locatie de bus uitpakken en alles naar het gebouw brengen (die soms een eind vandaan staat). Spullen opbouwen, aansluiten en testen. Dan omkleden en eten. Een half uur voordat de gasten komen stand-by staan (alvast klaar staan) en vast wat muziek uit zoeken. Dan pas begint de draaitijd (4 uur of langer), de draaitijd waaraan iemand meestal alleen denkt. Na de draaitijd moet alles worden afgebouwd en ingeladen, terugrijden en de bus uitgepakt. En na een geslaagd feest waarvan iedereen heeft genoten, komt er dan meestal een glimlach tevoorschijn.

Hoe duur is het nu echt?
Als je van het bedrag alle gemaakte kosten aftrekt, ook het gemiddelde aantal uren wat de DJ investeert dan zal je tot de conclusie komen dat het ‘uurloon’ van een DJ eigenlijk helemaal niet zo torenhoog is (tenzij je Afrojack, Hardwell of een andere wereldberoemde ster bent). Maar we hebben als DJ wel het mooiste beroep ter wereld!

DJ Johan

Meer tips